Нишка пивара, прво индустријско предузеће у Нишу, основана је сада далеке 1884. године. Основао ју је индустријалац и закупник рудника Јован Апел, по чијој рецептури је и направљено прво пиво у Парној пивари пре 136. година.

Јован Апел имао је и пивару у Алексинцу, са „казаном од Шимелбуша“ у Бечу.

Пивара је у то време производила 20 хиљада хектолитара. Читав крај на ком је Апел од Турака купио земљу и саградио Парну пивару данас се, по њему, зове „Апеловац“. Након његове смрти, 1907. године, пивару су преузели његови синови, Јосиф и Хуберт.

1925. године, под десетогодишњи закуп пивару узима познати индустријалац, др Геодон Дунђерски, власник пиваре у Великом Бечкереку. У Сали хотела „Европа“ почиње точење пива, на свечаности са преко 300 званица.

Пет година касније, на Другој земаљској привредној изложби у Скопљу „Нишка пивара Лазар Дунђерски“ одликована је златном колајном. У то време у понуди је било „првокласно жуто салонско и црно бок-пиво“.

1935. године др Геодон Дунђерски враћа пивару Јовану Апелу, унуку оснивача Парне пиваре. Тада је настала нишка пивара „Апеловац“.

1946. године, пресудом Војног суда нишке војне области, пивара постаје државна својина под називом „Црвена Звезда“. Четири године касније, током великих летњих врућина није било довољно пива у Нишу, па су грађани стајали у реду за чашу пива.

1957. године пивара „Београд“ преузела је обавезу да Нишку пивару оспособи за рад. Већ четири године касније, капацитет је повећан на 25 хиљада хетолитара годишње. У наредних петнаестак година пивара је постепено напредовала, повећавала капацитет производње, број запослених је премашио 100, да би 1970. године достигао 100 хиљада хектолитара годишње. Уследиле су и награде – у Женеви, 1972. године, пиво „Синђелић“ добија златну а пива „Наисус“ и „Медијана“ сребрне медаље.

Први јул 2020. године важан је датум за Нишку пивару јер се на тржишту појавило ново пиво – „Синђелић“. Ово светло пиво, благе, пријатне горчине врло брзо је освојило љубитеље доброг укуса. Нова рецептура, уз поштовање традиционалног начина производње, испоставила се као веома успешна, због чега Нишка пивара данас јесте један од водећих брендова југоистока Србије. Наравно, томе доприноси и богата историја овог индустријског предузећа.