УЗ КРИГЛУ НИШКОГ са ROAD GUARDIAN-има

Драги пријатељи, навикли смо вас да, у колумни “УЗ КРИГЛУ НИШКОГ” упознате истакнуте појединце и читате њихове занимљиве приче. Сада смо одлучили да у госте доведемо наше другаре из мото клуба MC Road Guardian, и они су дошли, на “пакленим машинама”.

Ово нишко удружење бајкера стоји иза приче о мото-скупу 187 у Нишкој тврђави који смо подржали прошле године, али стоје иза још неколико лепих, хуманих акција. Обрели смо се у кафани Кабак, где смо уз Нишко пиво и етно специјалитете поразговарали са председником клуба Миланом и секретаром Марком. Шта су имали да кажу – можете прочитати у наставку интервјуа.

Живели!

Вратите се на почетак приче, шта је оно што вас је окупило и када сте основали клуб?

Све нас је окупило дружење, наш крај, локални смо момци. Прво смо отишли у Немачку и добили поштовање тамошњих клубова. Затим смо започели нишку причу. То је било 2012. на 2013. годину.

Које су биле ваше прве акције?

Имамо вожње пријатељства – где изаберемо неку руту (са неколико пауза), окупи се много бајкера, главно дешавање је прикупљање средстава за оне којима је то потребно, око тога сарађујемо са Банком доброчинства Марине Адамовић. Наше је да возимо и слушамо рокенрол.

Која су занимања ваших чланова, мимо бајкерске приче?

Механичари, доктори, пензионери, доктори, студенти, занатлије, буквално из свих структура. Не бирамо ни године. Најмлађи је недавно постао пунолетан а најстарији има 65.

А што се музике тиче – који је ваш избор?

Само рокенрол. И метал. Волимо наше, локалне бендове. Волимо Кербер, Најду, Пентхаус бенд итд, да неког не изоставимо. Ту је Ланац бенд, екс Кетна…

Људи вас знају по неким занимљивим акцијама. Можете ли да нам кажете нешто о томе?

То су већ традиционалне акције. Имамо их четири током године. Једна је “Бајкери – Деда Мразови”. Тада делимо пакетиће за целу Онколошку клинику. Око Ускрса имамо акцију “ДЕца против бајкера” где поставимо штанд са јајима. Деца долазе, бирају јаје и свог бајкера па се “боримо”. Деца воле да се сликају на моторима, дају прилоге за Банку доброчинства, промовише се мото култура. Традиционална вожња пријатељства и Мото скуп 187 на платоу Нишке тврђаве. Жеља нам је да постанемо градска манифестација. Све што радимо има везе са хуманошћу, али и са културом бајкера: Ни које падну на пемт кадшко пиво, рокенрол, локални бендови, мотори и добро дружење.

Одакле долазе ваши пријатељи, из којих бајкерских клубова?

Македонија је број један, имамо другаре из Немачке, заправо – свуда где нас је водио пут. Не правимо разлику, волимо да се дружимо. Унутар клуба су се склапала кумства, све је то из клупске приче.

Идеја и циљеви везани за Мото скуп 187?

Нема виших циљева, ми смо задовољни, радимо, дружимо се и волимо окупљања. Доста дајемо себе. Значи нам подршка локалне самоуправе, надам се да ће препознати наш труд па да добијемо помоћ барем око једног дела организације.

Шта бисте рекли младим људима који желе да крену вашим стопама, да буду бајкери?

Сви могу да нам се јаве. Имамо групу унутар клуба “Eagle Crew”, која је “предгрупа” Road Guardian-има, право место за младе бајкере. Добро је ући у клуб који траје и у којем постоји систем.

Прве три речи које вам падну на памет кад кажемо Ниш?

Милан: Тврђава, пиво и рокенрол

Марко: Кафана, провод, лепе жене

Пре три речи које вам падну на памет када кажемо Нишко пиво и Нишка пивара?

Милан: Хладно, Калфа, мало Нишко, топли људи

Марко: Задовољство, мерак и локалпатриотизам

Пре три речи које вам падну на памет када кажемо MC Road Guardian-и?

Милан и Марко: Територија, братство, хуманитарни рад, јединство, слобода.

Разговор водио и приредио:

Милош Петковић