ЗАВОЈСКО ЈЕЗЕРО – ПИРОТСКО МОРЕ

Раније смо писали о пиротској тврђави Кале, а сада смо отишли мало даље, до заносног Завојског језера, са ког нам неретко многи од вас пошаљу слике са Нишким пивом.

Од почетка се трудимо да вам у колумни “Нишко Вам представља” донесемо занимљиве приче о локалитетаима југа Србије које обавезно треба обићи. Такође, трудимо се и да вас на што бољи начин упознамо са природним лепотама и занимљивим подацима који их прате. На пример, Завојско језеро је, уз Јовачка језера, једино језеро у Србији које је настало колувијалним процесом, те је једини феномен те врсте код нас. Име носи по селу Завој које је потопљено, када водостај опадне – виде се кровови кућа и остаци села.

Језеро је дугачко 17 километара, широко око 300 метара а дубоко и до 70 метара. Вода је лети доста топла тако да има и доста купача. Језеро је магнет и за риболовце, али и за оне који воле да роне или скијају на води. У последњих неколико година, све је више кампера и излетника који знају да одседну крај обала Завоја и по седам до десет дана.

Недалеко одатле је и село Гостуша, о ком ћемо тек писати. А ви користите Михољско лето и правац на језеро, са Нишким у ранцу, да уживате у топлим данима јесени док не пристигне као пиво хладна зима.

Живели!