ВРАЖЈИ КАМЕН – ГДЕ ЛЕГЕНДЕ ПОСТАЈУ СТВАРНОСТ

Осми текст у рубрици “Нишко Вам представља” и осми локалитет југоисточне Србије који препоручујемо да посетите – овога пута то је Вражји камен, природни феномен који се налази на тромеђи Србија-Бугарска- Северна Македонија, недалеко од Трговишта.

Настао ерозијом стена и са преко 50-60 метара високим стенама, настао је тако што је стене просекла река Пчиња. Некада се звао Просечник, али је добио име Вражји камен због многих легенди које га прате.

Међу стенама Вражјег камена налази се Црква Пресвете Богородице саграђена у XIV веку, до које води окомита стаза. Оно што је специфично за ову цркву – у њој нема венчања нити крштења због веровања да је уклета.

Многе се легенде препричавају у овом крају, нарочито о томе како је настао Вражји камен. По предању, ђаволи су хтели да преграде реку Пчињу али, пошто нису имали довољно камења и стена, једну велику су нашли у оближњој клисури и током ноћи је носили на леђима. Међутим, када су чули кукурикање петлова, схватили су да стиже зора па су стену бацили покрај воденице. Тако је, наводно, настао Вражји камен.

Друга позната легенда везана је за изградњу цркве. Људи су зидали цркву дању, а ноћу им ђаволи односили камење на Вражји камен – пошто су били у завади. Постоји и прича о младожењи и невести који су се последњи венчали у Цркви Пресвете Богородице, о чему можете прочитати на интернету или чути од тамошњих мештана.

Упркос овим легендама, свакако стоји наша препорука да обиђете и Вражји камен, вреди га видети баш као и Ђавољу варош. Наравно, обавезно друштво за окрепљење је наше и Ваше Нишко пиво.