ВЛАСИНСКО ЈЕЗЕРО – НЕМАН И (П)ЛУТАЈУЋА ОСТРВА

У другој епизоди наше нове рубрике “Нишко Вам представља” одлучили смо се да пишемо о Власинском језеру, једном од највећих вештачких језера у Србији.

             Наша жеља је да вам овом рубриком приближимо и да вас упознамо са лепотом југоисточне Србије, те да вам представимо места које можете обићи са породицом и пријатељима. Власинско језеро је један од драгуља наше земље, језеро које се налази на територији општине Сурдулица. Иначе је највише језеро у Србији јер се простире на надморској висини од преко 1200 метара.

Некада је то место била знано као Власинско блато – тресава, а одмах након Другог светског рата почело се са изградњом бране. Након три године, 1949. се кренуло са попуњавањем овог акумулационог језера око којег се шћућурило неколико села: Власина Рид, Власина Стојковићева и Власина Округлица. Окружују га и прелепи планински горостасти опасани столетним шумама: Варденик, Чемерник, Плана и Грамада.

У језеро се улива преко стотину река и њихових притока. Због богате флоре и фауне (и рибљег света – пастрмке, гргечи, сомови, кленови итд) Власинско језеро је савршено место за љубитеље природе, кампере, излетнике и риболовце. Како нема наменски уређене плаже, права је авантура камповати крај њених обала уз, наравно, најбоље освежење – Нишко пиво.

Ту су и чувена Плутајућа (или Лутајућа острва) настала од подводних биљака које су израсле на израњајућем тресету. На тим острвима данас можете видети и дрвеће, праве украсе језера: врбе и брезе. Ту су и два острва која мирују на површини језера: Дуги Дел и Страторија.

Оно што посебно привлачи пажњу је легенда о језерском чудовишту, немани о којој се причало још у давнинама, у време Власинског блата. Наиме, ради се о великом, црном бику који, по предању, обитава у дубинама језера (највећа дубина око 35, 40 метара) и који повремено напушта окриље воде те напада крда стоке и коња. На тог је бика у више наврата организован лов али никада није ухваћен. Приче казују да је рикао у време великих непогода, пред два светска рата и да је, изгледа, најављивао победе.

Има још легенди везаних за Власинско језеро, попут оне да се једно од Плутајућих острва отцепило од обале и да је тако извесни мештанин изгубио своју краву (која је сутрадан пасла насред језера), на острву које је плутало у магли.

Очигледно је да има много разлога да, уз раније помињану Ђавољу варош, обавезно обиђете и Власинско језеро и прибележите неколико лепих фотографија за успомену. Уколико се на некој од тих слика нађе и ваше и наше Нишко пиво, будите слободни да нам их пошаљете на мејл office@niskapivara.rs.

 

Живели!