УЗ КРИГЛУ НИШКОГ са Војом Аралицом

Наша и ваша колумна “УЗ КРИГЛУ НИШКОГ” за скоро годину дана провела нас је кроз животе, анегдоте и приче више од двадесет истакнутих појединаца из различитих бранши, пријатеља Нишке пиваре на чијим је трпезама Нишко пиво радо виђени гост. На том путу посетили смо и неколико кафана, ресторана, кафића и пивница и сада, по први пут, свратили до ресторана “На басамаци” у Нишу.

Наш драги гост овога пута је Војислав Воја Аралица, чаробњак за гитаром и један од најуспешнијих српских музичких продуцената, аранжера и композитора. Иза њега је сарадња са великим бројем домаћих и страних музичара, и прегршт филмских нумера, мјузикала и тв реклама. Тренутно је нераскидиви део састава „Коља и Гробовласници“. Воја, како нам је и сам рекао, много воли да дође у Ниш, за шта увек има добрих повода – а неки од њих су свакако сјајна нишка клопа и Нишко пиво, уз које смо започели разговор са драгим гостом.

Неформални разговор и не држећи се форме “питање-одговор” покушали смо да се присетимо барем дела богате биографије, коју је скромни Воја вешто покушао да сакрије од нас. Делимично је – успео, али смо понешто и сазнали.

Воја је, иначе, самоуки музичар који је каријеру започео са 16 година. Свестраност за гитаром, која је његов нераскидиви део, довела га је у прилику да сарађује и ради са сјајним музичарима светског гласа.
Као продуцент, радио је са Здравком Чолићем на неколико албума, Бајагом и Инструкторима, Ван Гогом, Забрањеним пушењем, Аном Станић, Ксенијом Пајчин, групом Фрајле итд.
Сарађивао је и радио и са Емиром Кустурицом, присећао се рада на музици за филм “Црна мачка – бели мачар”, као и за филм “Ала је леп овај свет” у ком игра и Никола Пејаковић Коља и тв серију “Мочвара”.
Кроз разговор смо дошли и до сарадње коју је Воја имао са Сташом Петровић, младом кантауторком из Ниша чији је сингл “Крај мене” продуцирао прошле године. Воја нам је причао и присећао се сусрета са групом Кербер и нашим заједничким пријатељем Галетом, ког јако цени и као певача и као човека.
Недавно, Воја Аралица је одржао и радионицу у Нишу, у организацији удружења “Штекхаус” где је несебично поделио много добрих савета младим, талентованим музичарима и гитаристима из Ниша.
Ове године посетио је 29. издање Нишвил џез фестивала, где смо га сачекали са два стандардна питања:

1. Три речи које ти прве падну на памет када кажемо “Ниш”?

Клопа, Кербер, Нишко пиво.

2. Три речи које ти падну на памет када кажемо Нишко пиво?

Квалитет, свежина, традиција.

Разговор водио и приредио: Милош Петковић