УЗ КРИГЛУ НИШКОГ са Теодором Дековском

Вратимо се на почетак – када је започело интересовање за сценску шминку и филмске маске?

Интересовање за сценску шминку и филмску маску је започело 2017. године, након не тако лепог животног догађаја као бег и сигурна зона у којој могу беспоговорно да се изразим и каналишем негативне емоције у производ уз помоћ ког даље могу да унапређујем свој уметнички израз и конвертујем лоше у добро. 

Које је твоје прво велико искуство након ког си знала да ће ово бити твој позив?

Знала сам да је то мој позив у тренутку кад ми је љубав и жеља према томе била већа од свега осталог што се гомилало. То ми је изгледа покретач, доказати супротно од оног што ти говоре.

Радила си на споту групе Кербер који је подржала и Нишка пивара. Шта нам можеш рећи о том искуству?

Рад на споту групе Кербер могу завести под једно од најлепших искустава. Сазнање да сте у друштву легенди, и имати ту част радити са њима је један велики орден и радост. 

Сарађивала си и са Мирославом Лакобријом, нашим прослављеним филмским маскером. Колико ти је то значило за напредак?

Сарадња са Лакобријом је више допринело мом раду и напредовању од било ког другог усавршавање или обуке јер је то била сарадња уз његово пуно поверење мени и мом раду, иако сам тада имала тек 18.година, радили смо као колеге а не као учитељ-ученик што је доста важно за однос према стицању нових знања. Неке мале тајне великог мајстора су пренете малом мајстору.

Шта нам можеш рећи о Фестивалу фантастике у Нишу који такође подржавамо годинама уназад?

Фестивал фантастике у Нишу, једна јако лепа манифестација за све љубитеље свих подржанрова фантастике присутних у многим сферама (филм, музика, књижевност..) и ту је ради неговања, али и популаризације самог жанра. Својим Интерактивним и едукативним карактером нуди “другачији” залогај културе, али свако потребан за неговање културне разноликости друштва. 

Имаш ли неког узора?

Не волим идеју о идолима. Немам идола. Чим је присутно поистовећивање, жеља за “бити као неко други”, или бољи од неког ко је на лествици много испред нас, верујем да стварамо себи притисак и постављамо циљеве који у неку руку могу бити депресивни ако их не остваримо како смо зацртали. Јединка смо, посебни свако за себе, зар то није довољно магично?

Ко ти је највећа подршка а ко најбољи саветодавац?

Највећа подршка су ми момак и мајка, жена о којој када говорим треба да устанем. А највећи саветодавци су моје пријатељице, оне су ми судије, браниоци и порота, 3. и 13. око. 

Прве три речи које ти падну на памет кад кажемо „Уметност“?

Мир, љубав и поезија.

Прве три речи када кажемо „Град Ниш“?

Дом, Пролеће и Пеливан тулумба.

Прве три речи када кажемо Нишка пивара и Нишко пиво?

Славље, Радост и Печење.

 

Разговор водио и приредио:

Милош Петковић