УЗ КРИГЛУ НИШКОГ са Стручним тимом Нишке пиваре

Седма епизода, седми разговор УЗ КРИГЛУ НИШКОГ и посебни саговорници – стручни, петочлани тим Нишке пиваре који је задужен за производњу и квалитет нашег и вашег НИШКОГ ПИВА! На Светог Николу доносимо вам причу о посвећености, заједништву и свим оним стварима које се тичу производње Нишког пива које вас занимају а нисте их знали (барем не до детаља).

Са Стручним тимом Нишке пиваре на челу са директорком производње Маријом Стевановић, руководиоцем примарне производње Гораном Бранковићем, затим руководиоцем погона пуњења пива Александром Костић, руководиоцем контроле квалитета Јованом Комненовић и координатором погона пуњења пива Миљаном Стојановићем разговарали смо у кафани Кабак, где смо, уз сјајну храну и Нишко пиво, покренули причу о производњи пива које је заштитни знак југа Србије. Искрено се надамо да ћете са родбином и пријатељима уживати у причи идеалној за славске трпезе, које краси Нишко пиво.

Питања су била спремна, храна и пиво послужени а одговори су, до пред крај интервјуа, давани колективно, углас, што додатно показује о каквом је заједништву реч. Уживајте!

Како се носите са одговорношћу јер стојите иза имена “НИШКО”, бавите се рецептурама, производњом и квалитетом Нишког пива? Колика је одговорност?

Што се тиче одговорности и повезаности са квалитетом нашег примарног производа, сасвим смо сигурни да је у производњи употребљена сировина која је прошла све безбедоносне прегледе и прегледе исправности, од проверених добављача. Након пријема сировина, врши се провера квалитета и у интерној лабораторији. Поред основне сировине, а то је јечмени слад, ту су и вода, хмељ и пивски квасац. Безбедност производа је на првом месту у свакој фази производње. Пре стављања у промет, свака серија производње готовог производа (LOT), проверава се интерно, односно подлеже и контроли безбедности од стране акредитоване државне установе, Института за јавно здравље Ниш. Што се тиче апсекта контроле квалитета, ми контроли приступамо са свешћу да су здравље и задовољство потрошача на првом месту. Зато смо сигурни да квалитет није резултат случајности. Одговорност је у сваком тренутку велика и обавезујућа, али она нама није терет већ изазов, па се трудимо да оправдамо поверење које нам је дато од стране послодавца и менаџмента али и крајњих потрошача због којих постојимо.

Да ли бисте нам објаснили, у корацима, како тече производња Нишког пива? Такође, могли бисте да поделите са читаоцима наше рубрике штошта о бунарима Нишке пиваре, танковима за одлежавање пива и слично?

Вода је основна сировина у производњи пива и њен удео у саставу производа је до 89%. Самим тим – јасно је колики је њен значај. Ми имамо властито водоснабдевање из дубинских бунара, воду црпимо са неких 130 метара дубине и усмеравамо је директно у варионицу у којој починње процес производње. У зависности од састава воде, у пиварству разликујемо типове пива као што су плзенски, дортмундски и минхенски тип пива. На основу минералног састава и тврдоће воде наше пиво је најближе минхенском типу пива. Што се тиче осталих сировина, део њих је домаће производње, а део из увоза. Прва фаза производње, процес укомљавања сировина, односно производња пивске сладовине је традиционалан. Следећа фаза, је процес врења односно ферментација. Пиво одлежава у хоризонталним танковима, и управо му такав начин врења даје аутентичан и препознатљив укус. Након ферментације, пиво се филтрира. Пре пуњења у одговарајућу амбалажу, пиво се микробиолошки стабилизује пастеризацијом. Нишко пиво пакује се у стаклену 0,5L и 0,33L боцу, PET боцу, KEG бурад и лименку. Примарна производња је срце целог процеса, док се у пунионици води рачуна да се квалитет и аутентичан карактер и укус очувају у свакој јединици амбалаже.

А шта нам можете рећи о фами која је настала око разлика између малог и великог Нишког пива? Иако људи знају да, практично, нема разлике осим у количини, шта је то што изазива такве реакције и ствара мистику око овог питања?

Једина разлика је, заправо, везана за температурну разлику која настаје током конзумације пива. Познаваоци пивске културе служења и конзумације пива, ће вам рећи, да на сензорне карактеристике једне врсте пива утичу: температура служења, врста материјала од ког је направљена амбалажа у којој се пиво послужује као и њен облик. Различити типови пива конзумирају се на различит начин. Температура веома утиче на укус пива. Што је температура нижа, израженији је чулни доживљај горчине и угљен-диоксида, док су на вишим температурама израженији мирис и ароме. Да би пиво током испијања дуже задржало темературу која је оптимална за одређену врсту пива, служи се у криглама од дебелог стакла које служи као изолатор, односно чашама са сталком које спречава да рука која држи чашу греје пиво. Такође, кригла или чаша треба да буду довољно велике да може да стане цело пиво из боце са пеном, јер је пена изолатор и спречава загревање и губитак мириса и арома. „Мало Нишко“ се брже испија, па је самим тим осећај разлике између малог и великог уствари лични доживљај сваког пивопије.

Долазимо до Нишког нефилтрираног непастеризованог пива. Шта је то што код људи изазива такве реакције да за њега кажу да је “више од пива”? Због чега је оно “различито”, посебно и другачије?

На првом месту, нефилтрирано пиво је богато  пивским квасцем, који је избор витамина Б комплекса. Пратктично, то пиво је права витаминска бомба. Друга ствар је везана за термичку обраду – јер пиво није пастеризовано. Самим тим рок трајања му је нешто краћи али су сви елементи који утичу на формирање букеа остали нетакнути. Сва она етерична уља која потичу из хмеља која утичу на горчину и арому пива остају у природном стању. Зато потрошачи током конзумације имају утисак да су у нашем подруму и да на лицу места пију пиво директно из танка. Нефилтрирано пиво је „живо пиво“ са живим ћелијама квасца и процесима, богате пуноће укуса, зато пружа посебно искуство.

С обзиром на то да сте Нишким пивом показали високе домете, нарочито када причамо о квалитету, да ли у годинама које следе можемо очекивати ширење асортимана Нишке пиваре?

Наш одговор је – ДА. То је нормалан след догађаја, нарочито након успеха Нишког пива у претходних неколико година. То је и наша потреба и  изазов, нови бренд би био значајан за Нишку пивару. Истовремено, то је питање и за виши менаџмент, јер би то захтевало укључивање свих система, не само производње. Свакако, жеља, воља, идеја и рад на томе постоје. Потреба за истраживањем, иновацијама и новим рецептурама је свеприсутна, али било која одлука у том правцу не сме да буде исхитрена, гледамо на то дугорочно и не пристајемо на ништа мање од онога што смо добили Нишким пивом. Морамо да наставимо да оправдавамо квалитет и позицију на тржишту коју смо заузели. То изискује мудрост и стрпљење, а ми смо се тиме благовремено наоружали.


 
А сада – блиц питања и појединачни одговори. Које су прве три речи које вам падну на памет када кажем “Град Ниш”, а која су прва три придева/асоцијације које бисте “пришили” уз Нишко пиво?
 
 
АЛЕКСАНДРА КОСТИЋ

Ниш: Нишко пиво, Синђелић, Нишка тврђава

Нишко пиво: Квалитетно, Безбедно, Горан Бранковић

 

ГОРАН БРАНКОВИЋ

Ниш: Ћеле кула, Нишко пиво, Кербер, Галија

Нишко пиво: Бистро, питко, ароматично, лепо, укусно, освежавајуће, дискретно

 

ЈОВАНА КОМНЕНОВИЋ

Ниш: Мерак, Мерак, Мерак

Нишко пиво: Припадност (Наше и Ваше), Квалитет, Трајност

 

МИЉАН СТОЈАНОВИЋ

Ниш: Нишко пиво, бурек, Зона Замфирова

Нишко пиво: Квалитет, Аутентично, Истрајност

 

МАРИЈА СТЕВАНОВИЋ

Ниш: Ћеле кула, Нишко пиво, Мерак

Нишко пиво: Оригинално, Квалитетно, Непоновљиво

 

И, шта рећи после оваковог интервјуа?

Шта рећи после овакве синергије?

Шта урадити после приче о посвећености, заједништву и љубави?

Шта урадити после приче о колективу Нишке пиваре, о људима који ту раде и стварају?

Одговор је јасан – Наздравите НИШКИМ ПИВОМ и нек вам је срећна слава Свети Никола!

ЖИВЕЛИ!

Разговор водио и приредио:

Милош Петковић