УЗ КРИГЛУ НИШКОГ са Срђаном Савићем

Шеста епизода, шести разговор УЗ КРИГЛУ НИШКОГ и наш гост директор Нишког културног центра, професор књижевности и филмски критичар Срђан Савић. У кафани Кабак, уз сјајну храну и Нишко пиво, са господином Савићем смо покренули многе теме, причали о активностима Нишког културног центра, филмовима, стриповима, Сајму књига у Нишу али и о нашем и вашем Нишком пиву.

 
За почетак, занимало нас је које су најважније активности Нишког културног центра и како изгледа вођење кровне институције културе града Ниша?

Нишки културни центар, као и други културни центри, има предност јер је у питању поливалентна институција културе. Другим речима, бавимо се разноликим делатностима, постојима да бисмо осмислили, организовали и реализовали различите врсте програма. Током читаве године организујемо појединачне програмске активности, књижевног, филмског, научно-образованог, ликовног, музичког програма и слично, радимо и посебне програме: манифестације које не спадају у ред јавних градских манифестација које су допуна културној мапи града. Мислим на стрип који је девета уметност, затим фантастику као жанр, филмску критику. ПО нашим окриљем су и јавне градске манифестације као што су градска слава, Нисомниа, Хорске свечаности, Филмски сусрети, Међународна књижевна колонија у Сићеву итд. Додао бих и да је ту Сајам књига, други највећи у Србији, али и наше издаваштво и књижара НКЦ-а која се налази преко пута Градске болнице.

 

Које су то књиге које бисте препоручили за читање?

Треба обратити пажњу на класике и, подједнако, на домаће и стране писце. На пример, недавно су се појавила изабрана дела Михаила Булгакова, то топло препоручујем свима. Ту је, затим, Петер Хандке. Препоручио бих његово најцеловитије дело “Голманов страх од једанаестерца”. Службени гласник је објавио сабрана дела Станислава Кракова, то је такође моја препорука. Када причамо о фантастици, треба обратити пажњу на Стивена Кинга и Дена Симонса, његов “Хиперион”, “Ендимион” и “Пад Хипериона”. Затим сабрана дела Ђорђа Лобачева у издању Маконда, капитална дела из области стрипа. Препоручио бих и сабрана дела Марка Миљанова.

 
А Ваша препорука за стрипове?

Бадија Лонгвеја, у питању је траперски вестерн. Издања Чаробне књиге, на пример: Астерикс, Талични Том, Изногуд, Блубери, Команча, док је Дарквуд објавио Торгала. Наше издаваштво је врло квалитетно. И НКЦ има чиме да се похвали. Мислим на Великог Блека, Легију непромочивих Жељка Пахека, Тајну старе воденице Срђана Тодоровића и Милоша Петковића. Ту је присутна наша жеља да покажемо какве ауторе имамо у Србији. Спремамо и Нићифора Зорана Ковачевића. Не могу се ни заобићи хрватско издање Тарзане које је радио Рас Манинг који је унео неке фантастичне, маштовите елементе, попут Харолда Фостера, генија стрипа.

 

Добродошле су и препоруке за филмове?

Ја сам ту, можда, мало конзервативнији. Некад је наш филмски програм, када смо имали мали број канала, био изузетан. На то сам ја навикао, памтим та времена. Зато препоручујем вестерне, филмове Серђа Леонеа, затим филмове Силверадо и Бледолики јахач. Ту је и Тарантино који, додуше, никада није до краја изнео своје мишљење о Џону Форду или Алфреду Хичкоку. Што се његових филмова тиче, нису најидеалније штиво за породично гледање, али зашто да не. Ко воли хороре, може да се подсети Предсказања, Ноћи вештица или Створа Џона Карпентера. Сада су актуелни и суперхеројски филмови који су подлегли једној врсти серијске производње, хипер-продукције. Препоручујем све филмове о Бетмену, од почетка па до Кристофера Нолана до Мата Ривса. По мени је најслабији Џоел Шумахер, док је Тим Бартон врло аутентичан. Можете да уопредите те стилове и да уживате у филмовима о једном од најпопуларнијих хероја.

 

А које су прве три речи које Вам падну на памет кад кажем Нишко пиво?

Локалпатриотизам, (шармантан) квалитет, потцењивање.

 

За крај, сарадња између Нишког културног центра и Нишке пиваре. Шта бисте нам рекли о томе?

Нишка пивара се показала као неко ко пружа озбиљну подршку култури у граду, сарадња тече лако и зато смо више пута сарађивали. Ви сте подржали наше Филсмке сусрете, затим Нисомниу, али и за неке мање фестивале како би они нарасли: попут Фестивала фантастике, Нифеста и Сајма књига. Морам да кажем да сте издашнији него што су наши прохтеви. Ви водите рачуна, на првом месту, о квалитету, а ту је и друштвена одговорност, због које је дошло до одличне синергије. Не запостављам друге али Нишко пиво је мој први избор! Само тако наставите, зато ћете бити све видљивији.

 

Разговор водио и приредио:

Милош Петковић