УЗ КРИГЛУ НИШКОГ са Питером В. Бретом

У нашој редовној рубрици “УЗ КРИГЛУ НИШКОГ” обједини смо прегршт занимљивих разговора са истим таквим саговорницима. Ово није први пут да смо имали госта из иностранства, наиме – пред Светско првенство у фудбали у кафани “Кабак” угостили смо Базила Јамкама, својевремено младог репрезентативца Камеруна – сада је гост Фестивала фантастике у Нишу (и наш гост) био Питер В. Брет из Њујорка, један од најпопуларнијих писаца епске фантастике на свету. У пријатном амбијенту ресторана “Тврђава Алексић” угостили смо Питера В. Брета где је ПР наше и Ваше пиваре и познати српски писац фантастике обавио разговор са њим. Наравно, уживали су уз врхунске специјалитете и Нишко пиво.

Питер В. Брет преведен је на чак 27 језика, његове књиге продате су широм света у преко четири милиона примерака а недавно је објављен његов нови роман “Пустињски принц” у издању Лагуне.

У врло пријатном разговору Питер нам је причао о издаваштву, о почецима његове каријере и открио да своја три прва романа никада није објавио нити ће их објавити јер сматра да нису довољно добри. Ипак, они су му послужили да напредује и дође до нивоа који је потребан за почетак велике, светске каријере.

Такође, открио нам је да је, до сада, имао прилику да посети 18 земаља на његовим “књишким турнејама”, да му се Србија много свиђа, да је одушељен Нишом, гостопримством и Фестивалом фантастике.

О Нишкој храни не треба трошити речи, упозорили смо га на путу до Ниша шта га чека и он је био спреман.

Рекао нам је да је гурман и да жели све да проба, од белмужа, преко роштиља, различитих врста сирева и салата, а све смо, заједно, залили точеним Нишким пивом за које је имао само речи хвале, на шта смо заиста поносни.

Наши пријатељи из ресторана “Тврђава Алексић” својски су се потрудили да нам буде пријатно тако да је добродошлица за Питера В. Брета протекла веома успешно.

Иза тога, придружио нам се и други гост Фестивала – Адриан Чајковски из Велике Британије, славни писац СФ-а и добитник награде “Артур Кларк”. Биће довољно да кажемо да су његови утисци слични Питеровим и да су обојица уживали током (готово) петодневног боравка у нашем граду. Храна и ресторани су се мењали, једино је Нишко пиво стално било на менију.

Наши гости посетили су Ћеле кулу, Чегар, тврђаву, дружили се са фановима на Фестивалу, али и са другим учесницима Фестивала.

Један од њих био је и Боб Живковић, легендарни српски илустратор који је, уз Питера и Адриана, овогодишњи добитник награде “Минас Едел” за допринос фантрастици.

И, шта да кажемо за крај – Фантастика станује у Нишу и има (епско)фантастични пиво – Нишко пиво којим ћемо увек радо дочекати госте Фестивала фанатстике у Нишу.

Живели!