УЗ КРИГЛУ НИШКОГ са Драганом Божић

У пријатној атмосфери нишке кафане Кабак имали смо прилику да поразговарамо са Драганом Божић, директорком Туристичке огранизације града Ниша. С обзиром на то да даме имају предност, Драгана Божић је гошћа прве епизоде наше нове рубрике на сајту Нишке пиваре.

За почетак, занимало нас је како изгледа вођење једне тако важне институције као што је ТОН (Туристичка организација Ниша)?

Руководити Туристичком организацијом града Ниша јесте врло захтевно, понајвише јер ми представљамо туристичке потенцијале града не само у земљи већ и на међународним сајмовима у иностранству. Веома је важно представити град Ниш и Србију у најлепшем светлу, представити све оно што јесте српски идентитет, култура, традиција, историја. С друге стране, Ниш треба представити као универзитетски град, трговински и индустријски центар. Олакшавајућа је околност што имам одличан тим људи који су дуго у туристичком сектору, као и спољне сараднике, актере туризма који послују у нашем привредном сектору и радо учествују у креирању туристичке стратегије града Ниша. Мислим на удружења угоститеља, на туристичке агенције, хотелијере, удружење туристичких водича.

Шта је оно што је тренутно актуелно када су у питању активности ТОН-а, шта представља највећи изазов?

Највећи изазов јесте пандемија која је иза нас, она је прилично утицала на промене рада у туристичком сектору, нарочито у услужној делатности. Опоравак туризма наметнуо нам је нови начин рада. Промене су видљиве и на сајмовима туризма, како у земљи тако и у иностранству. Зато појачано радимо на конкретним програмима са туристичким агенцијама. Такође, промењен је тренд савременог туристе – прецизније, промењен је мотив јер туристи данас желе да више времена проводе у природи. Управо због тога туристичке агенције креирају аранжмане за ктиван одмор или адреналински туризам. Пословни партнери који нам долазе у Ниш продужавају свој боравак који је, ранијих година, трајао просечно два дана, те проводе време у природи: планинаре, пешаче, иду на параглајдинг, рафтинг, посећују на пример  Церјанску пећину и слично. Зато се трудимо да све више промовишемо активни одмор у Нишу и околини.

Која су то места која бисте Ви истакли овом приликом, места која заслужују већу пажњу и посећеност како туриста тако и самих Нишлија?

Споменик Надежди Петровић. То би требало да буде културни трг града Ниша. Моја идеја јесте да на том простору покренемо фестивал младих, неафирмисаних уметника. Мислим да би то било интересантно туристима из свих крајева света, попут Мон Мартра у Паризу или Треставереа у Риму. Ту, надомак обала Нишаве је и тврђава, најпознатији симбол града, али и зграда Универзитета у Нишу, позната Бановина. Поменула бих и Сићево где имамо све више регистрованих сеоских домаћинстава и малих винарија, као и Видиковац или Вишеград стену, где Вас можемо одвести џиповима а где се налази полазиште за параглајдере.

          А излетишта за викенд-дружење са породицом, пријатељима (и уз обавезно Нишко пиво)?

Поред Сићева ту је и Јелашничка клисура. Такође, мени јако интересантна дестинација јесте цео тај потез од Церјанске пећине, преко Церја и Миљковца до излетишта Видришта. На том излетишту налази се једно домаћинство где ће Вас дочекати познати нишки травар, господин Неша Травка, иначе познат и као организатор манифестације на којој се припрема чорба од 100 врсти гљива. Њега том приликом посети више стотина гљивара из свих крајева. То јесте занимљиво и јесте нешто што савремени туристи желе. Имате моју топлу препоруку да пробате поховану коприву, док ћемо ми порадити на унапређењу импровизованог купатила на термалном извору у Видришту, као и када је у питању бања Топило.

            Шта сте истакли у први план на овогодишњем Сајму туризма у Нишу?

Управо смо завршили „Дане туризма“ у Нишу, двадесет и треће по реду, дискотовали смо о готово свим важним темама са актерима из сектора туризма. Размењивали смо искуства са колегама из других градова, причали о планинама, бањама, језерима. Такође, имали смо госте из Бугарске, Турске, Северне Македоније и Републике Српске тако да је Сајам и ове године задржао међународни карактер. Жеља је да се догодине вратнмо у простор хале Чаир где ћемо имати више стотине излагфача који ће моћи да представе своје туристичке понуде. О томе смо дискутовали и на томе ћемо марљиво радити.

            Нишка пивара подржава многе манифестације и догађаје у Нишу, попут Филсмких сусрета, Театра на раскршћу, Ренџер феста, Заштитника тврђаве, Евергрин фестивала, Фестивала Фантастике, Даунхил Бајк итд. Који су то догађаји и манифестације које су такође важне за ТОН, а ми бисмо могли да их подржимо?

Ниш јесте фестивалски град, просто оживи од градске славе па све тамо негде до средине септембра. Поред јавних градских манифестације, од којих сте неке већ поменули, треба подржати и неке (условно речено) мање догађаје попут фестивала ПозитивНи, Урбан фест (фестивал Академског позоришта), фолклор, затим Дане сићевачке бербе где, поред вина, има места и за промоцију аутентичног пива какво Нишко заиста јесте. Такође, треба подржати и омладинске концерте и фестивале, попут Student Summer Fest-a, за који сам чула да ће бити подржан од стране Нишке пиваре. Драго ми је да сте поменули Заштитнике тврђаве, наша је жеља да они расту и доводе што више витезова у наш град. Поменула бих још и овогодишње издање Европског првенства у параглајдингу, за које такпђе знам да је добило Вашу подршку, што показује да Нишка пивара брине о многим манифестацијама и догађајима у граду. ТОН и Нишка пивара јесу природно повезани тако да се радујем заједничким активностима са једним од најстаријих брендова града Ниша.

            Које су три речи које Вам прве падну на памет када помислите на Ниш?

Аутентичан, Култура, Мерак.

            А прве три речи када помислите на Нишко пиво?

Традиција, Квалитет, Припадност.

            За крај – да ли волите Нишко пиво и зашто ДА?

Уживам у Нишком пиву и радо га препоручујем свима који посете наш град, оно комплетира гастрономску понуду Ниша. Често је Нишко део поклона ТОН-а када одемо у друге градове. А зашто ДА? Па због посебног укуса.

 

Разговор водио и приредио:

Милош Петковић