УЗ КРИГЛУ НИШКОГ са Базилеом Јамкамом

Четврта епизода, четврти разговор УЗ КРИГЛУ НИШКОГ и наш гост стамени штопер, фудбалер Радничког из Ниша и (својевремено) млади репрезентативац Камеруна Мбури Базиле Јамкам. У кафани Кабак, уз сјајну храну и Нишко пиво, са њим смо разговарали о Радничком, Србији, предстојећем Светском првенству (наша репрезентација је у групи и са Камеруном, па је Јамкам имао предвиђања и о тој утакмици) али смо се дотакли и Нишког пива.

За почетак, занимало нас је да чујемо како се се Јамкаму свиђа Ниш и шта мисли о нама – Нишлијама?

Пре свега, хвала вам на позиву да урадимо овај интервју за сајт Нишке пиваре, заиста сам почаствован. Ниш ми се свиђа, добар је ово град. А Нишлије су срдачни. Просто, ја сам другачији, тамнопут сам али, када сам дошао овде, затекао сам људе који нису другачији, који имају велико срце.

 

А шта можеш да нам кажеш о фудбалском клубу Раднички?

Раднички је за мене као фамилија, Раднички је у мом срцу. Раднички ми је дао све, то је мој први клуб у Европи и срећан сам што сам део њега. Зато дајем све за овај клуб.

 

Ко ти је од чланова клуба и играча најбољи друг?

(Базиле се овде мало замислио, па је показао на физиотерапеута клуба Владимира петковића и рекао следеће): Мој најбољи пријатељ у клубу је овај човек – Владимир. А ту је и Марко, још један физиотерапеут у клубу.

 

Шта мислиш о Суперлиги Србији, нашем националном шампионату?

Мислим да је то велика лига, са много клубова, и није нимало лака.

 

С обзиром на то да си одбрамбени играч, ко ти је у нашој лиги најтежи играч за чување?

Најтежи играч за чување је, бар за мене, Стефан Митровић, који сада игра у Црвеној Звезди а доскора је био мој саиграч у Радничком из Ниша.

 

А шта можеш да нам кажеш о Црвеној Звезди и Партизану, нашим најтрофејнијим клубовима? Може ли Раднички да их победи у наредним окршајима?

То су велики тимови али ми смо у Радничком фокусирани на себе и желимо да, ако је могуће, победимо сваку наредну утакмицу. Није нам важно ко је с друге стране. Ту смо да се боримо, играмо што боље и да победимо.

 

Ко је од великих, светских клубова твој омиљени?

Мој омиљени клуб из неке друге земље је лондонски Челзи.

 

А клуб у којем би волео да заиграш након Радничког?

То ћу препустити Богу да одлучи, то је у његовим рукама.

 

Значи, неће ти бити лако да одеш из Србије? 

Ако и када будем отишао из Србије и Ниша, никада их нећу заборавити. Мени је Србија, после Камеруна, друга земља. Србија је сада мој дом и увек ћу радо да јој се вратим.
 

Да ли ти је тежак српски језик?

Није. Заправо, ниједан језик није тежак ако човек жели да учи, а ја – желим.

 

Да ли волиш нашу музику и наше филмове?

Волим српску музику, одговара ми због ритма. И има доста песама о љубави, а љубав је све, то је живот.

 

А наша храна?

Обожавам мућкалицу!

 

Србија и Камерун су у групи са Бразилом и Швајцарском и играће једни против других у Катару. Верујемо да ти неће бити лако јер си заволео Србију. Да ли би нерешен резултат за тебе био задовољавајући?

Биће то одлична утакмица. За мене, Србија је у овом тренутку велики тим, међу топ пет у Европи. Моји Камернци ће играти срцем и пробати да победе али мислим да је Србија фаворит.

 

Ко је, по твом мишљењу, најбољи фудбалер Србије а ко најбољи фудбалер Камеруна?

Најбољи играч Србије је Александар Митровић, нападач Фулама. Он је стена. А најбољи играч Камеруна је Замбо Ангиса који игра за италијански Наполи. Такође, мислим да обе репрезентације имају одличне селекторе: ви имате Пиксија а ми Ригоберта Сонга.

 

За крај – шта мислиш о Нишком пиву, да ли ти се допада?

Нишко пиво ми се свиђа и мислим да је добро пиво. Када сам дошао, приметио сам да га сви људи пију и питао се “Зашто сви пију Нишко пиво?”. Онда сам га пробао и било ми је јасно јер је у питању одлично локално пиво.

 

 

Разговор водио и приредио:

Милош Петковић