УЗ КРУГЛУ НИШКОГ са Аном Крстић (МАМИНА ТРПЕЗА)

Стигли смо до осмог интервјуа у нашој рубрици “УЗ КРИГЛУ НИШКОГ”. Овога пута, гошћа коју смо дуго прижељкивали – Ана Крстић, позната по Instagram страници “МАМИНА ТРПЕЗА” (@mamina.trpeza) коју прати чак 57.000 људи. Ана је из Ниша, поносна је мама двогодишњег дечака Василија, како каже – радо спрема за њега, супруга и пријатеље и, неоспорно, изврстан је кулинар.

У пријатној атмосфери ресторана Трпеза, уз преукусне специјалитете и Нишко пиво, започели смо разговор са Аном Крстић.

За почетак, реците нам ко стоји иза странице @mamina.trpeza и како је, заправо, настала идеја везана за ову причу?

Ја сам Ана Крстић, по занимању биолог а по вокацији мама двогодишњака Василија ког повремено објавим на страници, понајвише због захтева мојих верних пратилаца. Раније нисам имала толико потреба да спремам али сам спорадично долазила у ресторан Трпеза и гледала како наши кувари спремају док, с друге стране, моји родитељи већ 23 године имају пицерију где сам неко време радила. Тако сам, заправо, и сама научила да спремам.

 

Да ли бисте поделили неку анегдоту из тог периода са нама?

Да. Једног дана сам се гладна вратила са факултета, одмрзнула сам месо и спремала га у тигању. Сећам се да сам се плашила да га из тигања пребацим на тањир због врелог уља тако да ми је месо испало на чупави тепих. Наравно, месо сам бацила, и свесна сам колико сам тада била невешта. Међутим, уз велику жељу све је могуће тако да сам се у међувремену извештила и много напредовала.

Након тога, уследила је прича Мамине трпезе…

Управо. Након што смо се супруг и ја преселили, родбина и пријатељи су нам стално долазили на усељење. Сваког дана сам спремала нешто друго, од ордевера до салата и у галерији на телефону се накупило много лепих слика. У једном тренутку сам помислила да бих те слике могла да постављам на страници, нарочито због декорација око којих сам се својски трудила. Направила сам профил, супруг се шалио са мном око тога али ја сам била истрајна у томе. Радовала сам се сваком лајку све док нисам објавила једну даску где су биле салате и сухомеснати производи, што је сакупило невероватних 18.000 лајкова на Инстаграму, а преко милион људи је видело ту слику. Добила сам преко ноћи 10.000 пратилаца те је уследио позив за гостовање у емисији “Практична жена”. Искрено, нисам то очекивала.

Да ли мислите да је, у Вашем случају, сва та пажња дошла јер сте са југа Србије? Просто, јужњаци важе за гурмане и одличне кулинаре па и домаћине…

То је један од разлога. Објављујем јела која су са југа. Приметила сам да људи воле да поставим и нека кувана јела, чорбе, погаче. Кад смо код погача, познати смо по струганој погачи коју имамо на Косову и много људи ми је за њу тражило рецепт.

 

Да ли Вам људи шаљу слике јела које су спремили по Вашим рецептима, инспирисани Вашом страницом?

Да, то се често дешава, и то је за мене велика награда.

Шта најчешће препоручујете? И најрадије?

Ја највише волим да сервирам, тако да су ту ордевери на првом месту, предјела. Претпостављам да је то због оних људи којима долазе гости а и када су славе, наравно.

 

Који је први рецепт који Вам падне на памет? Шта бисте нам препоручили?

Обично размишљам о брзим рецептима, нешто што не изискује много времена а укусно је, посебно због мог сина Василија. Углавном је пилетина у првом плану, зато бих препоручила пилеће уштипке. Исецка се пилетина, додају се јаја, брашно и прашак за пециво, од зачина бели лук и кари, све се лепо сједини и остави у фрижидеру да одстоји. После се вади кашиком и пржи на уљу. Фантастичан и брз оброк. Уз то може да иде и умак: мало павлаке, мало мајонеза и лимунов сок.

 

Уз Ваша јела често служите и пиво. Кад смо код Нишког пива, зашто је оно Ваш избор?

Сви мушкарци, наши пријатељи а и мој супруг, обожавају Нишко пиво после ког их никад не боли глава – што је велики плус за вас и вашу пивару.

 

Које су прве речи које Вам падну на памет када кажемо “Град Ниш”?

Мерак, Гостопримљивост, Говор.

 

Три речи када кажемо “Нишко пиво”?

Дружење, Квалитет и Препознатљивост.

А када кажемо “Мамина трпеза”? Слободно будите нескромни…

Љубав, Упорност и Креативност.

 

Можете ли нам препоручити и неко посно јело?

Препоручила бих салату с броколијем. Насецкате свеж броколи, без гранчица – само цвет. Уз то црвени лук и посни мајонез. Једноставна салата која се брзо спрема.

 

И за крај – ако бисте морали да изаберете једно јело које би презентовало Вашу страницу Мамина трпеза, које би то јело било?

То би, дефинитивно, било вариво. Дакле, купус са месом и косовска погача. Дуго се кува али је преукусно. Уз врућу погачу и Нишко пиво, обавезно, идеална су комбинација.

 

Ана Крстић је, иначе, преко странице стекла нове пријатеље, са многима размењивала искуства око припреме разноразних јела, а искрено се надамо да ћете је и Ви запратити како бисте их и сами припремали код куће. Подразумева се да ћете, уз њене препоруке, на Вашој трпези направити места и за Нишко пиво.

Разговор водио и приредио:

Милош Петковић