ТВРЂАВА КОЗНИК – БАСТИОН КОПАОНИКА

Дванаести текст у рубрици “Нишко Вам представља” и дванаести локалитет који Вам препоручујемо – средњовековна тврђава Козник која се налази осам километара западно од Александровца и десет километара северозападно од Бруса. Датира из друге половине XIV века и налази се на обронцима Копаоника, на надморској висини од 920 метара. Иако је настала у време владавине цара Лазара Хребељановића, понајвише се везује за велможу и челника Радича Поступовића. Овај споменик културе од великог значаја пружа непоновљиво искуство за излетнике, планинаре и љубитеље природе, а ми Вам препоручујемо и да се, пре успона, добро опсхрбите Вашим и нашим Нишким пивом.

Твђава има бурну историју, везује се и за Деспота Стефана, освајале су је Османлије. Козник је крајем двадесетог века рашчишћен од бујне вегетације, конзервиран те су обновљене зидине и велика Донжон кула. Има осам четвоространих квадратних кула и врло је маштовито изграђена тако да зидинама прати узвишење на ком је подигнута.

У њој је пронађена цистерна за воду и четири бунара који су, током опсада, служили за сакупљање атмосферске воде. Управо ово је куризитет саме тврђаве јер су цистерна и бунари, након открића у данашње време, садржали бистру воду, што значи да и после неколико векова овај систем савршено функционише.

Према легенди, тврђаву је зидала Јерина, жена деспота Ђурађа Бранковића. Са њених кула пружа се поглед на планине Копаоник, Гоч и на жупске винограде. Изграђена је камен по камен. Због своје неприступачности, стари и млади па и козе су материјал допремали до високог утврђеног дела. Баш због тих животиња, град носи назив – Козник.

Дакле, Нишко пиво у ранац, ранац на леђа и у поход на Козник. Живели.