ТВРЂАВА КАЛЕ – МОМЧИЛОВ ГРАД

У нашој редовној рубрици “Нишко Вам представља” стигли смо и до поноса наших драгих комшија из Пирота, тврђаве Кале која је знана и као Момчилов град. Не тако велика али очувана и сређена, ова тврђава све чешће је дестинација излетницима које пут наведе у пиротски крај. Препоручујемо да је обиђете и уживате у свему оном што она има да понуди, а да после тога одете на сладолед или на надалеко чувене пиротске специјалитете и, наравно, Нишко пиво. За почетак, додаћемо и да се једна епизода нашег стрипа “Супер Мишко пије Нишко” дешава управо у овој тврђави. Живели!

Момчилов град је подигнут за време владавине кнеза Лазара. Османлије су успеле да га освоје али га је, 1386. године, војвода Димитрије повратио, што је и био један од повода за Косовски бој три године касније.

Утврђење је било у војној употреби до прве половине XX века. Већим делом је очувано, вршена су археолошка истраживања, рестаурација и конзервирање од стране Завода за заштиту споменика културе града Ниша и Музеја Понишавља из Пирота.

Иначе, тврђава се сатоји од цитаделе, предутврђења и бедема са пушкарницама.

Ова тврђава своје име дугује војводи Момчилу који је, по предању, подигао тврђаву. Она се налази на Цариградском друму, и био је први на удару Османлија. Ту је кнез Лазар, као команданта утврђења, поставио Стефана Мусића.

У овом утврђењу снимане су поједине сцене филма “Бој на Косову” и сцене из тв-серије “Вук Караџић”.

Обновљена је 2018. године и једна је од најбоље сређених тврђава у Србији. Када вам се укаже прилика, обавезно је обиђите, а Нишко пиво – оно се подразумева.

Живели!