СУВА ПЛАНИНА – АЛПИ ЈУЖНЕ СРБИЈЕ

Иза нас је прегршт занимљивих локалитета које можете обићи са породицом и пријатељима (и са Нишким пивом) што и јесте била наша жеља када смо покренули колумну “Нишко Вам представља”. Дошли смо до Суве планине коју је, својевремено, наш познати научник Јован Цвијић назвао “Алпима југа Србија”, из много разлога. Иако носи не тако охрабрујуће име, Сува планина је истинска планинска лепотица која је прави рај за планинаре, љубитеље екстемних спортова, авантуристе и заљубљенике у природу.

На њеним врховима готова да нема извора (отуд назив Сува планина) али то не треба да вас обесхрабри, напротив. Нишко пиво у ранцу је, свакако, добра препорука.

Сува планина се налази 20-ак километара од Ниша, и простире се од Нишке бање до Лужничке котлине. Највиши врхови су: Трем (1810м), Големо Стражиште (1714м), Литица (1683м), Соколов камен (1523м) и Мосор (984м).

Освајање ових врхова је права авантура и са сваког од њих пружа се прелеп поглед. Планинарски клубови неретко организују успоне на горенаведене врхове па се можете информисати на интернету о датумима уколико желите да освојите Суву планину.

Према Закону о заштити природе Србије, Сува планина ужива статус Специјалног резервата природе. Исто тако, Сува планина је међународно подручје од великог значаја за заштиту птица, лептира и биљака.

Велики број животиња, птица и биљака нашао је своје место у екосистему Суве планине, попут: срне, дивље свиње, јазавца, лисице, зеца па и орлова, соколова, шумске сове, буљине, тетреба, јаребице и препелице…

Чак 128 врсти биљака су ендемичне, а две су реликти Суве планине и права природна реткост: Рамонда Сербика и Рамонда Наталија.

На Сувој планини има и змија – смука, поскока, шарке и белоушке па се препоручује опрез.

Мештани околних села се баве сточарством и ратарством, а наша је препорука да обиђете и Гаџин Хан и у неком од тамошњих ресторана се окрепите Нишким пивом.

Додали бисмо да је стари назив планине Куновица, по дрвету Кун и да, уколико имате среће, можда наиђете на крда дивљих коња који слободно пасу на обронцима ове планинске лепотице.

Живели!