СТАРА ПЛАНИНА – РИЗНИЦА ПРИРОДЕ

У шестој епизоди наше рубрике “Нишко Вам представља” пишемо о Старој планини, раскошној ризници природе.

            Стара планина (планина Балкан) део је Карпатско-балканских планина и венац је који се простире на територији Србије и Бугарске. Највиши врх код нас је Миџор (2169 метара) а у Бугарској је то Ботев (2376 метара).

Стари назив, који датира још из периода Римљана, је Хемус. Стари Словени су је називали Маторни гори а Турци Балкан, што значи “брдовити крај”.

Врхови у Србији су Миџор, Дупљак, Копрен, Три чуке, Бабин зуб, Орлов камен, Ветрен, Црноглав и други.

Стара планина богата је рекама и прелепим водопадима који привлаче велику пажњу туриста и планинара. Ту је Топлодолска река која настаје спајањем Јаворске и Рекитске реке. Даље, Топлодолска са Височицом ствара Темску, а ту је већи број мањих река које су драге страственим риболовцима. Неки од најпознатијих водопада су Тупавица, Бигар, Чунгуљски водопад, Орлов камен, Три кладенца итд.

На Бабином Зубу је скијашки центар “Бабин зуб”, са стазама “Коњарник”, “Сунчана долина” и “Маркова ливада”. Из године у годину, ово је све популарније дестинација за скијаше и љубитеље екстемних зимских спортова.

Иначе, Стара планина је једно од флористички најбогатијих подручја у Србији и региону, са великим бројем заштићених и ретких врста биљака, као што су зелена јова, степски лужњак, бор кривуљ, гороцвет, планинска саса, косовски божур, шумски љиљан. Слично је и са лековитим биљем, дивљим воћем и печуркама. Животињски свет је, такође, веома богат, почевши од рибљег света па све до крупних сисара. У парку природе Стара планина могу се наћивразличите врсте сова, попут гаћасте кукумавке. Ту су и сури орао, тетреб, риђи мишар, а од сисара снежна волухарица, текуница, медвед и рис.

У које год доба године да Вас пут наведе на Стару планину, имаћете осећај да сте зашли у један посебан свет у ком је сваки кутак прича за себе. За сваку причу топло препоручујемо хладно Нишко пиво, било у Вашем ранцу или гепеку возила. А међу причама има и легенди, понајвише оних о закопаном благу.

На Старој планини је у давнинама постојала велика ковница римског новца која никада није пронађена. Такође, деценијама уназад машту трагача за златом на Стару планину доводи прича о попу Мартину, одметнутом свештенику који је, као хајдук, са дружином нападао турске караване те отето злато скривао, према легендама у “Смуковој јами”. Зато се немојте зачудити ако на обронцима старе планине затекнете трагаче са детекторима и рашљама.

Ако приметите да су уморни од потраге, понудите и њих Нишким пивом.

Живели!