РОСОМАЧКИ ЛОНЦИ – КАЊОН МАГИЧНОГ КЛЕСАРА

Драги читаоци, овога пута наша колумна води вас у чаробни свет кањона Росомаче, познатог и као Росомачки лонци, који се крије у срцу источне Србије на Старој планини. Овај драгуљ природе удаљен је око 30 километара од Пирота, недалеко од села Славиње, а мами својом јединственом лепотом и занимљивом историјом. Зато, брже-боље, Нишко и Калфу у ранац и напред у авантуру.

Росомачки лонци су створени током векова деловањем реке Росомаче која је урезала свој пут кроз слојевите стене, стварајући спектакуларне облике попут проширења са вировима који подсећају на лонце. Овај кањон, назван по овим необичним формацијама, такође је познат као Росомачко грло, и представља праву посластицу за љубитеље природе и авантуристе.

Иако је пролазак кроз кањон могућ, препоручује се опрез и припрема за борбу са речном струјом и клизавим стенама, посебно у летњим месецима. Ипак, најбољи поглед на Росомачке лонце пружа се са леве ивице кањона, где се терен састоји од каменитих заравни и ниске траве, омогућавајући једноставно кретање и уживање у природи.

Село Славиња, које је полазна тачка за истраживање кањона, одише аутентичним шармом, док су околна села попут Височке Ржане живописна и вредна обиласка.

Главна атракција овог подручја је, наравно, кањон Росомаче са својим импресивним формацијама и богатом историјом. Пењање до леве ивице кањона пружа незабораван поглед на слојевите литице и кристално чисту воду која извире из малих пећина. Не заборавите да понесете и довољно воде, иако је вода из Росомаче погодна за пиће.

Поред истраживања кањона, посетите и цркву Светог Ђорђа у Славињи, изграђену у XVI веку, која представља драгоцени део локалне историје и културе.

Кањон Росомаче је незаобилазна дестинација за све истраживаче и авантуристе који жуде за сусретом са природом у њеном најчистијем облику. Зароните у ову оазу мира и лепоте и доживите незаборавну авантуру у срцу источне Србије.

Живели!