РАЈКОВА ПЕЋИНА – ОД ЗИМСКЕ БАЈКЕ ДО ДВОРАНЕ ВОДОПАДА

Много је локација које сведоче о лепоти Србије иза нас, и радо ћемо им се враћати. Све нам чешће пишете и шаљете слике са локација које смо представљали што нас много радује, хвала вам свима. Дошли смо до још једног места вам препоручујемо да обиђете, са породицом, пријатељима и Нишким пивом и Калфом у ранцу. Представљамо вам чувену Рајкову пећину.

Замислите да се крећете кроз лавиринт стена и тунела, окружени бистрим потоцима и несвакидашњим формацијама стена које су се вековима обликовале. То је доживљај који вам пружа Рајкова пећина, једна од најдрагоценијих туристичких дестинација у Србији.

Историја ове пећине датира из XIX века, када је по легенди Рајко Војвода користио пећину као своје скровиште. Легенде казују да је Рајко са својом дружином хајдука пресретао Турке, отимао им благо и део плена скривао у пећину. Остало је дељено народу, што Рајка чини српским Робином Худом. Такође, наводно, благо је и даље у пећини, сакривено у некој од тајних одаја.

Прво истраживање пећине започео је географ Јован Цвијић 1894. године, а тек седамдесетих година XX века истраживање је настављено под вођством др Раденка Лазаревића. За посетиоце је пећина отворена 1975. године, а од тада привлачи бројне посетиоце жељне авантуре и откривања.

Јединствени идентитет природног добра ове пећине лежи у њеним изузетним формацијама, али и у богатству флоре и фауне које је окружују. Осим што је проглашена Спомеником природе од стране Скупштине општине Мајданпек, Рајкова пећина постала је део првог геопарка у Србији – Ђердап УНЕСКО геопарка.

Када закорачите унутар пећине, дочекаће вас спектакуларан призор сталактита, сталагмита и других облика стена беле боје које су формиране кроз векове. Температура унутар пећине је константних 8 степени Целзијуса, са влажношћу ваздуха од 100%. Ту атмосферу треба доживети!

Али то није све. Пећина крије и богатство фосилне фауне, укључујући пећинског медведа, дивљу свињу и јелена. Само истраживање пећине је авантура за себе, са многим деловима који су били недоступни до недавно.

Туристичка рута кроз Рајкову пећину је путовање кроз време и природу. Ходајући кроз бетонске стазе, посетиоци пролазе кроз простране дворане, узбуђујуће водопаде и формације стена. Од Концертне и Јежеве дворане преко Зимске бајке, Жртвеника и Духова па до Великих и Малих оргуља и Кристалне шуме, сваки корак открива ново чудо природе.

Кроз спој сувог и речног хоризонта, пећина нуди кружну туристичку стазу дугу 1410 метара, омогућавајући посетиоцима да потпуно уживају у свему што Рајкова пећина има да понуди.

Зато, не чекајте, Нишко пиво и Калфу у ранац и правац у Рајкову пећину.

Живели!