МАРКОВА ПЕЋИНА – СКРИВЕНО УТОЧИШТЕ

У петој епизоди наше рубрике “Нишко Вам представља” дошли смо до приче о Марковој пећини надомак Сокобање.

Извор реке Моравице је прелепо место за пикник. Налази се недалеко од омањег језера где извире река Моравица, на месту званом Врело, у подножју планине Девице, дванаест километара од Сокобање.

Овде неретко од локалаца можете купити шумски и ливадски мед, роштиљати са пријатељима (постоји озидано огњиште) и одморити душу. Претпостављамо да не морамо да понављамо – идеално освежење и за ову локацију је наше и ваше Нишко пиво!

Ипак, након што се окрепите и освежите Нишким, потражите стазу иза Врела (није далеко) и, сакривен у шуми, видећете улаз у Маркову пећину. По предању, Марко Краљевић је једном приликом, заједно са верним Шарцем, ову пећину употребио као склониште. Отад и њен назив – Маркова пећина.

Улаз није приступачан, биће вам потребно мало вештине, након чега иде узан тунел до велике пећинске дворане (утробе) у коју ћете морати да се спустите низ дрвене мердевине (зато, Нишко пиво боље дође после пећине, и трудите се да будете као Индиана Џоунс). Знајте да на таваници пећине постоји атријумски отвор који гледа ка небу и који чини да унутрашњост пећине буде лепо осветљена преко дана.

Шушкаво лишће прекрива камени под али се немојте уплашити када чујете звуке и видите да се нешто под лишћем креће – то су или жабе крастаче или велики даждевњаци – прави украси ове пећине. Има и слепих мишева мада се вешто скривају у тамнијим угловима.

По неким старијим предањима, пећину су називали и “Моранина пећина” по старословенској богињи смрти Морани. Наиме, пећинска дворана је њена утроба а атријумски отвор пупак, а кроз улаз у пећину извире река Моравица – мала Морана илити Мораница. Наравно, ово је део усмених предања који тако често прати овако занимљиве локалитете кроз различите епохе. Зато смо и одлучили да вам препоручимо и ово излетиште и локалитет, још један у низу који се савршено слаже са Нишким пивом.

Живели!