КАЊОН РЕКЕ ЈЕРМЕ – ОАЗА МЕЂУ СТЕНАМА

Сваки пут када бирамо коју ћемо Вам следећу локацију јужне и југоисточне Србије препоручити у нашој рубрици “Нишко Вам представља” будемо на слатким мукама јер је тако много лепих места која треба обићи и видети. Овога пута избор је пао на кањон реке Јерме, предивно место које се налази у троуглу између Пирота, Бабушнице и Димитровграда.

Дакле, Нишко пиво у ранац и, када (напокон) дођу лепши, сунчанији дани, Јерма може бити Ваша идеална дестинација, било да сте је већ посетили или тамо идете први пут.

Део речне долине дуг је 70-ак километара и налази се између планине Гребен и Влашке планине.

На самом улазу у кањон налази се манастир Поганово, подигнут још у XIV веку. Сам кањон је проглашен за природно добро те има статус “Сцецијални резерват природе Јерма”, док је манастир непокретно културно добро и споменик културе од великог значаја.

Манастир Поганово има изузетно богату историјску позадину, а неки кадрови филма “Косовски бој” снимани су управо у овом манастиру.

У кањону можете обићи термоминерални извор Влашка бањица, горепоменути манастир, неколико лепих мостова од којих један води до највишег врха у клисури: Асеновог калеа одакле се пружа величанствен поглед.

Иначе, Јерма гради две огромне клисуре које мештани овог краја зову Одоровска клисура и Влашка клисура.

Надамо се да ће ово бити довољно да Вас убедимо да се запутите у рај овог прелепог кањона.

Живели – уз Нишко пиво!