КАМЕНИЧКИ ВИС – ОМИЉЕНО ИЗЛЕТИШТЕ

Планирате да прославите Први мај на неком пригодном месту? Уколико сте из Ниша или околине, једно се излетиште природно намеће као избор. Размислите о посети Каменичком Вису, излетишту који нуди прелепе пејзаже и мирну атмосферу за опуштање. Смештен на територији нишке градске општине Пантелеј, Каменички Вис је један од врхова планине Калафат, са надморском висином од 837 м.

Удаљен је само 14 км од центра града. Налази се изнад села Каменице, по којем је добио име. На самом врху висоравни пружа се предиван поглед на Ниш и нишку котлину, окружен бујном шумом храстова. За љубитеље зимских спортова, на северној страни високог врха изграђена је скијашка стаза дужине 350 м, као и стаза за санкање. За освежење и опуштање посетиоцима су на располагању три роштиља, дрвене клупе и столови, љуљашке и други мобилијар за децу. На осматрачници је постављен далекозор који омогућава панорамски поглед на Ниш. До излетишта можете доћи асфалтним путем који пролази поред споменика на Чегру и кроз село Каменицу. Парк-шума на Каменичком Вису је заштићена од 1990. године одлуком о проглашењу шума у друштвеној својини за шуме са посебном наменом. На ширем подручју излетишта Каменички Вис налази се и Церјанска пећина.

Уз добро друштво, наравно да препоручујемо хладно Нишко пиво и Калфу, како би ужитак био потпун.

Каменички Вис је посебно популаран за посету Првог маја, када велики број људи из Ниша и околине долази на излет.

Да подсетимо, на широком платоу Каменичког Виса 1948. године подигнут је пирамидални споменик-капела са петокраком на врху, посвећен борцима Народноослободилачке борбе од 1941. до 1944. године. Споменик је стављен под заштиту 1986. године.

Каменички Вис комбинује природну лепоту, културно наслеђе и могућност опуштања уз најбоља пива југа Србије – Нишко и Калфу.

Зато – живели!