ЈЕЗЕРО ЋЕЛИЈЕ – У ОБЛИКУ ЗМАЈА

Прегршт је прича иза нас, колумна “Нишко Вам представља” све је читанија, тако да вам се свима срдачно захваљујемо на пажњи и верности. Сада вам доносимо причу о мистичном језеру Ћелије које се налази на 20-ак километара од Крушевца. Настало је 1972. године када је браном високом 55 метара преграђена река Расина. Други назив језера Ћелије је Златно језеро јер се налази између Расинске и Златарске клисуре. Наша је препорука да се опсхрбите Нишким пивом и да првом приликом обиђете ово језеро које, гледано из птичије перспективе, има облик змаја.

Просечна дубина овог језера је 14.15 метара, а највећа дубина нешто преко 40 метара. Иако је испрва направљено за потребе Ђердапа, испоставило се да је одлично за водоснабдевање Крушевца и крушевачког краја. Иначе, језеро је направљено на месту где се налазило село Златари, а на његовим обалама је место Ћелије по ком језеро носи име.

Језеро поседује богат животињски и биљни свет, и прави је магнет за риболовце. Туризам није развијен али има много њих који радо дођу на излет.

Постоје и две манифестације посвећене риболовцима: “Чигра куп” и “Смуђијада”.

Ако вас пут наведе на језеро, будите пажљиви уколико се одлучите за купање, јер је ранијих година било дављеника. Наиме, приликом настанка језера, потопљени су црква и гробље, па постоји предање међу локалцима да ће језеро однети онолико жртава колико је гробова било на потопљеном гробљу. Такође, мештани причају да се, када падне водостај, види крст са врха цркве.

У сваком случају, много је лепих места на југоистоку Србије на ком и ми послујемо, много занимљивих, интригантних прича а једна од њих, коју вреди упознати је и само језеро Ћелије.

Живели!