ЈАСТРЕБАЦ – ЗМАЈЕВИТА ПЛАНИНА

Планина Јастребац, смештена у срцу Србије између Ниша, Алексинца, Крушевца, Блаца и Прокупља, изванредан је природни резерват богат разноврсним садржајима који чекају да буду истражени са породицом и пријатељима.

Овај масив, део родопског планинског система, изграђен је од палеозојских шкриљаца и магматских стена, што му даје јединствену геолошку лепоту. Дели се на Велики и Мали Јастребац, са највишим врховима као што су Велика Ђулица, Поглед, Мала Ђулица, Страцимир, Змајевац и други. Са својим изузетним панорамама и бујном вегетацијом, Јастребац пружа незаборавне пејзаже и авантуре за све љубитеље природе.

Ова планина је богата хидрографски, са токовима који припадају сливовима Јужне Мораве, Топлице и Расине. Шуме на Јастрепцу, углавном листопадне и четинарске, дом су многим животињским врстама и пружају могућност за опуштајуће шетње и истраживање нетакнуте природе.

За оне који уживају у активностима на отвореном, Јастребац нуди широк спектар могућности, укључујући планинарење, бициклизам, риболов, и скијање. Излетиште „Јастребац“, смештено на 480 метара надморске висине, представља савршено место за одмор и рекреацију са својим смештајним капацитетима, вештачким језером за купање током лета и ски стазом у зимским месецима.

Осим тога, планина је богата лековитим минералним изворима попут Рибарске Бање и Беловодских кисељака, пружајући посетиоцима прилику за релаксацију и ревитализацију тела и духа.

За љубитеље лова, Ловиште „Велики Јастребац“ нуди могућности за лов на јелена, дивљу свињу и срндаћа, уз бројне угоститељске објекте и садржаје који задовољавају стандарде ловног туризма.

На крају, планина Јастребац је више од само природне лепоте – она је место богате културне баштине, са средњовековним манастирима, старим утврђењима и традиционалним сеоским домаћинствима која пружају увид у историју и културу овог подручја.

Заиста, посета планини Јастребац је искуство које ће вас обогатити и оставити неизбрисив утисак, чинећи је савршеном дестинацијом за излет са породицом и пријатељима. Зато, НИшко пиво и Калфу у ранац – и правац Јастребац.

Живели!