Једна од најустаљенијих полемика која се води у кафанама, ресторанима, кафићима, пред продавницама па и у домовима на југоистоку Србије јесте она која је везана за недоумицу има ли разлике између Нишког малог 0,33 пива, и великог Нишког 0,5. Међу љубитељима доброг пива настале су многе теорије; да је разлика између ова два производа истог имена велика, да је то због величине и облика флашице, боје стакла које пропушта мање или више светлости, рецептуре, сировина које се користе у производњи и тако даље.

Ипак, многи ће се изненадити када чују да, заправо, не постоји разлика између великог и малог Нишког, да се пиво точи у мање и веће флаше из истих танкова, и пре тога производи без икаквог одвајања пива намењеног за мање или веће флаше.

Иако је проценат алкохола исти (4.7%), коментари појединих љубитеља Нишког пива указују да је Нишко 0,5 јаче од 0,33 али… Да ли је баш тако? То може бити субјективни осећај, понајвише због фаме која је настала око недоумице где се крију разлике код Нишког великог и малог пива.

Фама ће, свакако, трајати, недоумица ће остати и о томе ће се причати иако је једина разлика, заправо – у количини. Дакле, одговор на питање „Има ли разлике?“ одговор је „Не, осим у количини“. Тако да, у случају несташице, мало пиво можете заменити великим и обратно, без икакве бојазни да ћете престати да се освежавате својим омиљеним – Нишким пивом.