ЂАВОЉА ВАРОШ – НАШЕ А СВЕТСКО ЧУДО

У првој епизоди наше нове рубрике “Нишко Вам представља”одлучили смо се да пишемо о Ђавољој вароши, јединственом локалитету наше земље.

             Уколико Вас пут наведе у Ниш (или на југ Србије) Ђавоља варош јесте једно од места које обавезно треба да обиђете. Удаљена 90-ак километара од Ниша а недалеко од Куршумлије, Ђавоља варош простире се на обронцима Радан планине, коју повезују и са легендарним витезом Иваном Косанчићем, такозваним Змајем од Радана. Предлажемо да у ранцу, поред свих обавезних потребштина, као освежење понесете и Нишко пиво.

Када будете стигли на локалитет, пратите Жути поток и, након кратке и пријатне шетње, угледаћете прве камене горостасе о којима су испредане многе легенде.

Ђавоља варош је својевремено била један од кандидата за Седам светских чуда. Свакако, она је са нешто више од две стотине земљаних кула са капама уврштена на списак Седам српских чуда природе и под заштитом је од 1959. године. Такође, од 1995. године је проглашена за природно добро од изузетног значаја.

У две јаруге (Ђавоља јаруга и Паклена јаруга) постоје и извори веома киселе воде: Ђавоља вода и Црвено врело. Нема много оваквих извора у Европи и целом свету, сматрају се лековитим и користе се за бањско лечење. Ипак, стручњаци их не препоручују за пиће јер нису до краја испитане.

             Поред самог локалитета, треба обратити пожњу и обићи следећа места у и око Ђавоље вароши:

 Окна саских рудника (са леве и десне стране Жутог потока)

  • Црква Свете Петке – дрвена црквица надомак Ђавоље вароши
  • Пролом бања
  • Луковска бања

             Иако иза настанка Ђавоље вароши стоји ерозија, постоје многе легенде које датирају из далеке прошлости како је она настала. Наиме, једном приликом је Нечастиви намерио да венча брата и сестру те је повео и сватове које је опио водом из тамошњих извора али… Умешала се Божја сила, те су сви, од младенаца преко сватова, скамењени. Отут и имена неких од камених горостаса – Барјактар, Кум, Младенци.

             Имате нашу искрену препоруку да обиђете овај и оближње локалитете и због гостопримљивих становника који ће Ваш боравак у Топличком крају учинити пријатнијим.