ДИВЉАНСКИ СТАРИ ХРАСТ – ГОРОСТАС

У трећој епизоди наше рубрике “Нишко Вам представља” за вас издвајамо причу о старом, заветном храсту у селу Дивљана.

 

            Надомак Беле Паланке уздиже се најстарије дрво на Балкану, које је прошле године навршило чак 1030 година. Старе приче казују да су младицу овог храста засадили поданици македонског цара Самуила. Храст је висок четрнаест метара док стабло има обим од целих шест метара.

Са једне стране налази се велика шупљина у коју истовремено може да уђе неколико људи. У време док је у Дивљани радило одмаралиште за децу и школа у природи, често су учитељи ђацима држали наставу на отвореном у хладовини моћне, раскошне крошње.

Крај заветног храста раније су организоване и светковине, а сада је атракција за туристе. По предању, у његовој крошњи живе виле горјакиње које мештане околних села штите од злих сила.

Преко пута овог храста, с друге стране сеоског друма, налази се још један храст (китњак) стар преко пола века. Мештани тврде да је лековито боравити под његовом крошњом.

У случају да кренете до Беле Паланке, обавезно обиђите и Белино врело. Такође, препоручујемо да обиђете и манастир Светог Димитрија и Дивљанско језеро, где се можете окрепити нашим и вашим Нишким пивом.

Живели!