ЦЕРЈАНСКА ПЕЋИНА – ЦАРСТВО ДИОНИСА И КРИСТАЛНИХ ЦВЕТОВА

Баш као и са рубриком “УЗ КРИГЛУ НИШКОГ”, и са рубриком “Нишко Вам представља” прослављамо мали јубилеј – десети текст и, овога пута, доносимо Вам причу о Церјанској пећини, другој највећој у Србији и једној од најлепших пећина на Балканском полуострву.

Церјанска пећина налази се на петнаестак километара од Ниша, на обронцима планине Калафат, недалеко од Каменичког виса. Својеврсни је парк природе који се простире на готово 64 хектара, у атарима села Церја и Кравља.

Није чудно што је Церјанска пећина заштићено природно добро, с обзиром на то да је изузетно богата пећинским накитом – сталактитима, сталагмитима, пећинским коралима, кристалним цветовима и хеликтитима који су прави мали куриозитет спелеолошких локалитета Србије. Такође, кристални цветови које овде можете видети не можете наћи нигде друге у нашој земљи.

Дужина до овог тренутка испитаних тунела је око седам километара, што Церјанску пећину чини другом највећом у Србији. Претпоставља се да је систем ових тунела дуг преко двадесет километара.

Стари назив ове пећине је Провалија, док су је чланови Спелеолошког савеза Планинарског савеза Београда назвали Церјанка.

Визионарски центар “Церјанска пећина” отворен је 2019. године, у оквиру “ИПА” пројекта које је ТОН реализовао са Софијом и удружењем “Love and Light” из Монтане у Бугарској. Ту су, на 250 квадрата, свцлачионице, туристичко-информативни центар и продавница сувенира који су доступни свим туристима, спелеолозима и љубитељима адреналинских спортова. Ту се може изнајмити опрема која је потребна за силазак у Церјанску пећину.

Њу, наравно, прати и легенда о богу вина Дионису и нимфама Нисијадама. Наиме, Дионис је био син бога Зевса и смртне жене Семеле. Зевсова жена Хера, гоњена љубомором, у неколико наврата покушала је да убије Диониса, којег је Хермес поверио Нисијадама на чување а оне су га од Хере сакриле у Церјанску пећину.

Ту је Дионис, када је стасао, први пут пробао вино па је, када је напустио окриље пећине, путовао по свету и учио људе како се узгаја винова лоза. Дакле, по предању, Церјанска пећина је била уточиште и скровиште хеленског бога вина и уживања.

Нама, за крај ове приче, остаје да Вам за уживање, у хладу крај улаза у Церјанску пећину (и након обиласка) препоричимо Ваше и наше Нишко пиво – па уживајте баш као што је то чинио Дионис у далекој прошлости.