ЦАРИЧИН ГРАД – ЈУСТИНИЈАНА ПРИМА

Нови текст у нашој редовној рубрици и нова препорука занимљивог локалитета који вреди обићи – Царичин град (Јустинијана Прима), позноантички град из IV. века и археолошки локалитет од изузетног значаја за Републику Србију. Царичин град, који је удаљен тридесетак километара од Лесковца а осам од Лебана, је споменик културе и један од највећих византијских градова на Балкану. Ако Вас пут наведе у овај леп крај, опсхрбите се Нишким пивом и посетите Јустинијану Приму, нећете се покајати.
Иначе, Царичин град подигао је византијски цар Јустинијан Први. У граду је 535. године установљена Архиепископија Јустинијана Прима. Град није имао „дуг живот“, нестао је са мапе историје између 610. и 640. године, када су га освојили Словени и Авари. Налази се у атару села Штулац, између Свињаричке и Царичинске реке.
1978. покренут је програм истраживања у оквиру ког је дошло до успостављања научне сарадње између француских и српских археолога. Од пресудног значаја за покретање новог програма и успостављања научне сарадње био је значај Јустинијане Приме у антици, као седишта архиепископа северног Илирика, и његова очуваност. У првој фази сарадње, која је обухватала период од 1978. до 1984. године, истраживања су била подељена на два научна програма. Први програм обухватао је истраживања сакралне архитектуре док је други био фокусиран на истраживање нових споменика профаног карактера.
На овој локацији мештани су проналазили бакарне новчиће из IV. века.
До данас су откривено осам базлика, четири прстена бедема, терме, централни трг, улице, аквадукт, велика цистерна, водени торањ, брана са језером за снабдевање водом, занатске пећи, као и мрежа фортификација недалеко од самог града. Такође, пронађено је и много археолошког материјала: различитих предмета од печене земље, метала, стакла, кости, као и горепоменути бакарни новац.
Као што смо нагласили на почетку текста – иду лепи, сунчани дани те Царинчин град може бити једна од локацију коју ћете током викенда обићи са породицом и пријатељима.
Живели… Уз Нишко пиво!