БОВАНСКО ЈЕЗЕРО – КРАЉЕВСТВО ДУБИНА

У нашој рубрици „Нишко Вам представља“ долазимо до Бованског језера, акумулационог језера насталог изградњом бране 1978. године.

Бованско језеро налази се између Алексинца и Сокобање и нуди нам несвакидашње природне лепоте. Старословенски назив села по ком Бованско језеро носи име је „Болван“, што значи „кип“ што даље алудира да је ту постојало насеље са кипом посвећеним једним од словенских божанстава. Довољно за почетак да се латите Нишког пива и правац на његове обале.

Ова језеро, са својом живописном околином и чистом водом, представља природну оазу у срцу југа Србије.

Бованско језеро је често описивано као „Језерски див Србије“ због својих обалних пејзажа који пружају истински мир и хармонију. Најшире је до 500 метара а најдубље до 50 метара. Посетиоци овог природног раја могу уживати у активностима као што су кајак, педалине, риболов, или једноставно опуштање на обали и уживање у природи.

Један од најистакнутијих елемената овог језера јесте његово богатство биљног и животињског света. Околне шуме крију различите врсте ретких биљака и животиња, чинећи ово место рајем за љубитеље природе и фотографије. Ова природна лепота пружа савршену прилику за научнике и истраживаче да истраже његову историју и екосистем.

Док ћете се на Бованском језеру одмарати и уживати у његовим природним чудесима, не заборавите да пробате и неке локалне деликатесе који су специфични за ову област (уз Нишко пиво, нсравно).

Бованско језеро је истински дијамант у српској природи који треба истражити. Неретко је место окупљања страствених риболоваца, који се такмиче у пецању сома, штуке или толстолобика.

За ваше следеће путовање, размислите о посети Бованском језеру и упознавању његових чудеса. Имате од нас топлу препоруку и хладно Нишко.

Живели!