БОГОВА ВРАТА – ПРОЗОРАЦ У ПРОШЛОСТ

У четвртој епизоди наше рубрике “Нишко Вам представља” за вас издвајамо причу о Боговим вратима.

             У атару сокобањског села Милушинац, на планини Крстатац, налазе се древна Богова врата. Овај драгуљ природе ретка је појава и несвакидашњи спелеолошки феномен.

До њега можете стићи преко села Милушинац, па стазама до Урдешког потока и узводно, где ћете на скоро 700 метара надморске висине стићи до Богових врата. Иако се можете окрепити водом из извора, ми свакако препоручујемо да понесете Нишко пиво.

Богова врата су све привлачнија планинарима, спелеолозима и љубитељима природе. Са тог места пружа се сјајан поглед на цео околиш: Сокобању, Бованско језеро, Бабин Зуб, Ртањ и околна сокобањска села. Испод прозорца је, чак и током најврелијих летњих дана, велика хладовина те је врло пријатно за одмор након пешачења.

Одмах поред Богових врата налази се пећина/поткапина, а недалеко од овог локалитета можете обићи и извор Бук, затим Милушиначки водопад и излетиште Манастириште.

По предању, Богова врата имају исцелитељске моћи. Верује се да људи који имају здравствене проблеме проласком испод лучног, каменог прстена Богових врата могу да оздраве. То датира још из времена Старих Словена који су, према старим причама, овде долазили да кроз врата дозивају старе богове и да су ту проносили рањенике и болеснике не би ли они оздравили.

У случају да Вас послужи лепо време, сигурни смо да је ово једна од локација на југу Србије коју треба да обиђете – заједно са Нишким пивом.