Од 12. до 14, маја у Нишком културном центру одржан је V. Фестивал фантастике „Врачеви и мачеви” у организацији НКЦ-а и Удружења љубитеља фантастике “Ордо Дракониш”, а Нишка пивара била је, као и претходних година, пријатељ Фестивала и генерални спонзор.

Ову лепу причу подржавамо од њеног настанка и велико нам је задовољство да је порасла до интернационалних оквира – ове године гости Фестивала били су Питер В. Брет из Њујорка, светски популарни писац епске фантастике и Адриан Чајковски, британски писац који је добитник награде “Артур Кларк”. Они су, поред трибина и програма на Фестивалу, имали организован туристички обилазак града Ниша. Такође, имали су прилику да, у ресторанима “Тврђава Алексић” и “Кабак” пробају најбоље нишке специјалитете и наше и ваше Нишко пиво и имали су само речи хвале, што нас чини поносним.

Поред гостију из инострантсва којима су уручене награде “Минас Едел” за допринос фантастици, гост Фестивала био је и наш легендарни илустратор Боб Живковић који је добио то исто признање за животно дело. Његова изложба “Фантастични Боб” биће у НКЦ-у до 25. маја када почиње Фестивал стрипа “Нифест”.

Публика на Фестивалу имала је прилику да се освежи нашим соковима, Нишком наранџом, клакерима и Нишким пивом. Велики број посетилаца био је из других градова у Србији и региона те се надамо да су понели лепе утиске о самом догађају али и о Нишком пиву.

Међу фановима Господара прстенова, Игре престола, Звезданих ратова, књижевних серијала горепоменутих писаца, научне фантастике и друштвених игара попут “Лагума и змајева” има љубитеља Нишког пива што нас радује и даје нам слободу да кажемо да је Нишко пиво, баш као и Фестивал – фантастично.