АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ МЕДИЈАНА – ПРЕДГРАЂЕ ДРЕВНОГ НАИСУСА

У години за нама, у нашој колумни „Нишко Вам представља“ објавили смо двадесетак текстова о различитим локацијама југоистока Србије које вреди посетити – наравно, са Нишким пивом у вашем путничком ранцу. Број посета ове колумне надмашио је сва наша очекивања, што показује да смо на добром путу и да смо добар путоказ – зато вам сада доносимо причу о археолошком парку Медијана који, уколико нисте, обавезно посетите првом приликом.

У срцу античког града Наисуса, садашњег Ниша, лежи Медијана – луксузно предграђе које је процветало крајем III и почетком IV века за време владавине римског цара Константина Великог и његових синова. Данас, Медијана с поносом носи титулу једног од најзначајнијих археолошких паркова у Србији, очаравајући посетиоце својим раскошним остацима.

На површини од чак 40 хектара, Медијана чува трагове богате прошлости – од остатака величанствене виле са перистилом, преко фрагмента две ранохришћанске цркве, до делова житнице, војничких барака и водоторњева. Но, оно што посебно мами пажњу су мозаици, преко 1000 квадратних метара изванредних подних уметничких дела, која живописно дочаравају славу и сјај ове јединствене царске резиденције.

Сместивши се на левој обали реке Нишаве, уз један од најважнијих путева старог света – Виа Милитарис, Медијана је била не само резиденцијално подручје већ и чвориште путничких путева и трговине, постављајући темеље за процват и просперитет.

У време пренасељеног Наисуса, Медијана је постала уточиште имућних грађана, који су овде налазили мир и раскош ван градске вреве. Виле су ницале као симболи луксуза и удобности, а њихови власници, укључујући и саме цареве, уживали су у свему што им је ово изузетно место пружало.

Најистакнутији међу свим остацима је вила са перистилом, симбол раскоши и моћи. Ограђена високим зидом, овај комплекс простирао се на импресивних 4,7 хектара, од којих је сваки кутак био испуњен елеганцијом и сјајем. Мозаици који су красили подове виле одисали су уметничким сјајем, приказујући како апстрактне, тако и фигуралне мотиве, укључујући и митолошка божанства и ликове попут Медузе.

Живот у вили није био само удобан, већ и разноврстан. Од обављања државних послова у сали за аудијенцију, до опуштања у раскошним вртовима са фонтанама и павиљонима, сваки тренутак проведен у Медијани био је испуњен луксузом и задовољством. Римско купатило, са својим термама и лековитом водом из Нишке Бање, представљало је оазу релаксације и бриге о телу за становнике овог префињеног предграђа.

Медијана није само археолошко налазиште – она је прозор у свет античке раскоши и моћи, место где се историја преплиће са савременим путовањем, остављајући посетиоце очаране и занесене лепотом прошлости.

Зато, нема чекања – правац Медијана. После можете и до оближње Нишке бање па у неки од врхунских нишких ресторана, на аутентичку јужњачку храну и, наравно, Нишко пиво и Нишког Калфу. Живели.