Ускоро: Прво домаћинско пиво са југа Србије

Билборди са новим логом Нишке пиваре широм јужне Србије
4. априла 2016.
06.05.2016.г. Податак плус: Нишко пиво тече од маја
6. маја 2016.
Видети све

Ускоро: Прво домаћинско пиво са југа Србије

03.5.2016.г. Нишке вести

У кућу се уноси искључиво у гајбама и чува се у хладном подруму док не удари жеђ, а онда се врло лако празни што захтева уношење нових гајби! Има га тренутно само у “зидарском” издању у флаши од 0,5л и најбољег је укуса кад се исцевчи тако из флаше, с’ ногу. То ће вам потврдити сваки Нишлија-мераклија.

Нишко пиво је основни и најпопуларнији производ Нишке пиваре. Садржи велики број хранљивих састојака и низ елемената који у одређеним концентрацијама имају физиолошки позитиван ефекат на расположење пивопије, а притом не садржи ни један састојак који би могао да угрози здравље потрошача.

Дакле ако сте из Ниш знате о чему говоримо, а ако нисте из Ниш али путујете тамо, обавезно собалите свеже Нишко првом приликом!

Нишка пивара је прво индустријско предузеће у Нишу. Основана је 1884. године у време пуштања у саобраћај железничке пруге од Београда до Ниша, чиме је Ниш добио везу са Европом и постао привлачан за пословне људе.

Управо из овог разлога Јован Апел, власник ручне пиваре у Алексинцу, гради модерну пивару у Нишу. Земљиште на коме је саграђена пивара, Апел је купио од Турака који су масовно напуштали тек ослобођени Ниш. Земљиште се налазило ван града, а по њему је касније читав овај крај добио назив “Апеловац”.

Niskopivo 193x300

Апел води порекло из Аустроугарске, док је у Србију дошао са знатним финансијским капиталом где је 1865. године отворио ручну пивару у Алексинцу. Био је римокатолик под именом Јозеф Апел, пре него што је примио православље и након неког времена постао познат као Јован Апел.

Након ослобођења Ниша од Турака саградио је парну пивару 1884. године у Нишу, у коју је пренео све уређаје из Алексинца. Она се налазила у подножју брда Горице поред саме железничке станице, и пословала је под именом „Пивара Јована Апела и синова“. Уз њу је отворио и велику пивницу. Производила је 20 хектолитара пива дневно. За потребе пиваре купио је од Турака шест хектара земље. Ово земљиште било је једно од три највећа земљишна поседа који су власници из других места поседовали у атару Ниша. Касније је земљиште проширио.

По њему је касније читав крај добио назив „Апеловац“. Пиварама је управљао све до смрти 1907. године када су пиваре у Алексинцу и Нишу наследили синови Јосиф (1872-1927) и Хуберт. Организујући се на нов начин, они су се 1900. године из Алексинца преселили у Ниш и пивару у Алексинцу трансформисали у фабрику слада а пивару у Нишу, која је носила назив „Апеловац“, осавременили па је поред пива производила и вештачки лед.

stomakpivski

Данас је фабрика власништво бугарског бизнисмена Стефана Стефанова, иако фирма “Лус инвестмент” која је учествовала у лицитацији и даље спори продају.

Међутим, како је најавио директор пиваре Никола Карановић, прве боце би требало да се нађу у продаји маја месеца. Фабрика ће производити пиво по истој рецептури као раније.

“Правићемо пиво које су Нишлије пиле стотинак година. Крећемо са “Нишким” светлим пастеризованим у стакленој и пластичној амбалажи. Касније ћемо производити и “Апел”, “Супериор”, као и специјално “Синђелић” пиво”, додаје.

Тренутно је у пивари 41 радник, а планирано је да буде упошљено преко 100 људи.

Оригинални чланак.